Uzunca bir aradan sona yeniden merhaba :)
Ara ara blog yazma isteğim depreşiyor başlıyorum, devamı gelmiyor ama olsun... Ben içimi dökmüş oluyorum, belki birileri de faydalanmış...
En son yazdığımda hamileymişim mesela şimdilerde minik kızımız tam 6 aylık olmuş :) Zaman hızlı geçiyordu zaten ama bebekli hayatta daha bir hızlı akıp gidiyor sanki...
Neyse fazla uzatmayayım bu kısmı konuya geçeyim, belki başka bir yazıda doğum hikayemi anlatırım uzun uzun...
Nisan doğumundan itibaren sadece anne sütü aldı şükürler olsun. Mama konusunda fazlaca katı olduğumdan dersime iyi çalışmış bir şekilde girdim doğuma ve doğumdan hemen sonra hemşirelerle mücadelemi kazandım ve kızıma 1 gram dahi mama vermeden ilk saatleri atlattık. Bu konuda bilinçsiz olsaydım ya da daha az şanslı olup sütüm gelmeseydi bebeğimi mamanın kollarına teslim edebilirdim belki...
Anne sütü aldığından 6.ay itibariyle katı/ek gıda serüvenine başladım. Her ne kadar gittiğim doktorlar 4.ay itibariyle minik tadımlara başlayabileceğimi söyleseler de ben anne sütünün mucizevi yönüne inandığımdan ve kızımın kilo alımında herhangi bir sıkıntı olmadığını düşündüğümden dinlemedim bu konuda doktorları. Bu noktada internette sağlam, güvenilir kaynak seçmeyi öğrenince iler daha kolay oluyor bence. Ama her gördüğüne inanır, her duyduğunu yapmaya çalışırsan durum tam bir kaosa dönüşebilir.
Aslında tam 6.aya girdiğinde başlamaktı niyetim yani 14 Aralık 2015'te fakat Nisan'ın anneannesi Ankara'da yaşamıyor, bizi ziyarete geldi ve 11'inde dönmek durumundaydı. O yüzden 9 Aralık 2015'te başladık ilk tadım günlerine...
İlk olarak Nisan için alışverişe gitmiştik. Mama sandalyesi, alıştırma bardağı, BLW 'ye uygun kaşıklar (çatalla kaşık arası plastik bir şey), silikon kaşıklar, cam rende, çorba ve sıcak şeyleri koymak için termoslar,leke tutmaz sıvı geçirmez önlükler vb...
Sonrasında yiyeceklerini almak için Bilkent Beğendik mağazasının organik sebze-meyve reyonuna gittik. Bizim yeme alışkanlığımızda organik alma gibi bir alışkanlık yok, standart market sebze-meyve reyonunu kullanıyoruz. Ama söz konusu minicik, tam gaz gelişmeye çalışan bir bünye olunca insan daha temkinli olmak istiyor. zaten tadım günlerinde 2 çay kaşığı kadar yese yeteceğinden çok büyük bir bütçe ayırmaya gerek kalmıyor... Artık organik reyonunda bile kışın yaz sebze-meyvelerini bile bulabiliyorsunuz neredeyse ama bu bana çok da güvenilir gelmediğinden dersime çalıştım ve defterimi de yanıma aldım. Elimden geldiğince mevsimine uygun şeyler seçmeye çalıştım. Tadım günlerinde 3 gün kuralını uygulayacağımızdan 3'er tane aldım her şeyden.(3 gün kuralı bebeklerde ek gıdaya geçiş sürecinde besinlerle yeni tanışacağından vücudunun vereceği tepki bilinmediğinden ne gibi bir etki yaratacak, alerjik reaksiyon gösterecek mi onun takibini yapmak açısından ilk verilen her yiyeceği 3 gün boyunca tek başına yedirmektir. 3 gün süresince herhangi bir olumsuz etki görülmediyse o yiyecek sonrasında temize çıkan diğer yiyeceklerle kombinlenerek verilebilir demektir :)
Aldığım sebze ve meyveler: havuç, bal kabağı, brokoli, pırasa, avokado, elma, ayva ve ayrıca minik cam bir kapta organik yoğurt ve AOÇ günlük sütlerinden aldık yoğurt yapmak için.
Su olarak da cam şişe bir su aldık, kaynatıp soğuttuk yine kendi cam şişesinde muhafaza ediyoruz.
Biraz da BLW yönteminden bahsedip bu yazıyı hazırlık yazısı olarak bitireyim ve tadım günlerinde neler yaşadığımızı başka yazılarda anlatayım.
BLW ile alakalı bilimsel ya da ansiklopedik bilgiyi birçok sitede bulabileceğinizden ben benim uygulayacağım BLW + klasik yöntem karmasından bahsedeyim. Çünkü salt BLW uygulayabilir miyim henüz kestiremiyorum :))
Nisan için uygulamayı yiyecekleri finger food diye adlandırılan parmak yiyecek boyutunda yani nisanın elinde tuttuğunda 5 cm kadar dışına taşacak şekilde çok ince olmayan şeritle halinde düdüklü tenceremin buhar sepetinde pişirerek hazırlıyorum. pişirme oranı BLW'de en önemli şeylerden biri. Çünkü bebek eline aldığında hamur gibi olmayacak ama kopardığında da ezemeyeceği kadar sert olmayacak. havuçta bu oranı iyi tutturmuştum ama bal kabağının ilk gününde fazla pişirmişim :(
Yiyecek ideal kıvamda piştikten sonra bebeği mama sandalyesine oturtuyoruz, yere bir örtü bebeğe bir önlük işlem tamam.sonrası takibi iyi yaparak karşıdan izlemek :)
mama sandalyesinin masasına koyuyorsunuz parmak yiyeceği ve kuzucukların onu nasıl da hemen kapıp ağızlarına götürdüklerini izliyorsunuz. Bebekler ilk etapta yeme eylemine alışırken öğürüyorlar. Bu çok normalmiş çünkü öğürme refleksleri bizim hissettiğimiz aşamadan çok daha öndeymiş. Bunu öncesinden bildiğim için sakindim. o minicik bedenleri öyle güzel bir mekanizmayla yaratılmış ki kendilerini tehlikelere karşı inanılmaz koruyorlar. Nisan bir kaç büyük parça yutmaya çalışınca hemen öksürme-öğürme-hapşırma arası bir hareketle attı parçaları ağzından :)
çorba-yoğurt gibi daha sıvı şeyleri verirken özel kaşığı kullanmayı planlıyorum bakalım ne derece işe yarayacak. Belki onları vermek için klasik yöntemi kullanıp katı şeylerde BLW'yi tercih ederim.
Elma falan gibi meyveleri de BLW yönteminde cam rende vb. kullanmadan yine parmak yiyecek olarak buharda ya da fırında yumuşatarak veriyorsunuz.
Ve tadım günlerinde yiyeceklerle birlikte su içmeye de başlanıyor. Bunun içinse alıştırma bardağı kullanıyoruz biz.
En önemli kısmı unutuyordum neredeyse. Bebeklere tadım günlerinde ne zaman vermeli yiyecekleri ? Ben araştırmalarım neticesinde sabah uyanınca ilk öğün anne sütü ya da devam sütü, sonraki öğün sütünü içmeden önce ek gıda, sonrasında su ve en son anne sütü üçlüsü. Özellikle akşam verilmemesi öneriliyor ilk etapta sindirme problemlerinden dolayı.
Ve tabi ki adı üstünde ek gıda, yine beslenmenin %80'ini anne sütü eğer yetersizse devam sütü oluşturuyor ve 1 yaştan sonra yiyecekle yavaş yavaş ağırlık kazanmaya başlıyor.
Şimdilik hazırlık süreci ve yöntemle alakalı aklıma gelenler bu şekilde. Neden mi yazıyorum bunları? Hem ileride neler yaşadığımı görebileyim hem de 1 kişi dahi kullansa buradaki bilgileri, pirinç unu-bebe bisküvisi inek sütü vs safsatalarından uzaklaşsa kardır.
merhaba, nasılsınız, nerelerdesiniz?
YanıtlaSil